Pasivna hiša Posočje

Zasnova pasivne hiše v Bovcu,
javni arhitekturni natečaj

površina notranjih prostorov: 156 m2
projekt: 2011
naročnik: Posoški razvojni center v sodelovanju z ZAPS

arhitektura:
Dominik Sagadin
Miha Peperko

konzultant strojnih instalacij:
Ivo Peperko


FUNKCIONALNA ZASNOVA

Bivalni prostor v pritličju:
Vhod v objekt je v servisnem delu pritličja, ki se preko krožne komunikacije okoli sanitarnega jedra navezuje na dvovišinski bivalni prostor. Sestavljajo ga odprt prostor kuhinje, jedilnice in dnevne sobe, ki predstavljajo glavno težišče sodobnega načina družabnega družinskega življenja. Servisni prostor zajema strojnico in shrambo. Bivalni prostor se povezuje z zunanjim prostorom na vzhodni in zahodni strani.

Spalni prostori v nadstropju:
Preko odprtega stopnišča dostopamo do notranjega ganka v nadstropju, ki povezuje vse spalne in sanitarne prostore ter manjši galerijski prostor na kuhinjskim delom s pogledom na bivalne prostore v pritličju.

Funkcionalnost tlorisne razporeditve se odraža z jasno zasnovo tehnično bivalnega pritličja in sanitarno spalnega nadstropja z možnostjo širitve v vzdolžni smeri.